De Belemniet

Home

Onderwerpen

Producten

Excursiepunten

Contact

Links

Over ons

Sitemap

De Maas in Nederland (7):

Van Bergsche Maas en Amer tot Hollands Diep

Hoewel de Maas in Nederland in de loop der tijd een behoorlijk kunstmatig karakter heeft gekregen, heeft ze op het gebied van natuurlijke landschappen nog heel wat te bieden. En dat uit zich niet alleen in mooie stukken natuur maar ook bijvoorbeeld in al die oude meanders die nog goed in het landschap te zien zijn. Ook de geologie komt langs de rivier op allerlei plekken aan haar trekken. Daarbij valt te denken aan de dikke grindafzettingen die de mens voor allerlei doeleinden gewonnen heeft. De gesteenten uit het verre geologische verleden die de mens over de rivier getransporteerd heeft, horen er eveneens bij. Bij het volgen van de Maas in Nederland hebben we een aantal locaties en gebieden wat nader bekeken en hebben we vele foto's gemaakt. Deze pagina is deel 7 van deze locaties.

Klik op 'De Maas in Nederland' om naar de hoofdpagina (terug) te gaan.

Bergsche Maas Amer Hollands Diep De  Maas gaat voorbij  de Bommelerwaard Bergsche Maas heten. Deze Bergsche Maas is een gegraven waterweg die de voortzetting van de Maas vormt. Nog verder westelijk gaat hij Amer heten om tenslotte in het Hollands Diep uit te monden.
Op enkele plaatsen kan men de Bergsche Maas met een veerpont oversteken. Linksboven zien we het Capelse Veer dat de verbinding tussen Dussen en Sprang-Capelle vormt. Het veer rechtsboven vaart tussen Drongelen en Waalwijk. Voor de oeverversteviging is soms gebruik gemaakt van basaltzuiltjes (foto boven midden). Basalt is een vulkanisch gesteente dat we in Duitsland op meerdere plaatsen als zuilvormige rotsformaties vinden, onder andere in het Siebengebirge, het Westerwald en bij de Vogelsberg.
Op de foto linksonder stroomt de Amer bij Drimmelen. Op de achtergrond ligt de Bieschbosch. Rechtsonder hebben we zicht op de Amer bij Lage Zwaluwe. Iets verder naar links ligt de Moerdijkbrug.

Klik op de links om de andere pagina's over de Maas te bekijken:

De Maas tussen Eijsden en Maastricht  (1)

Woodhenge aan de Maas bij Meers (2) 

Langs de Maas bij Dilsen-Stokkem (3)

Over het project van de Grensmaas en grindwinning in Limburg (4)

Siderietknollen en een oude rivierarm van de Maas in de omgeving Venlo (5)

De Maas in het Land van Maas en Waal (6)

Bij de beschrijving van de locaties is sprake van momentopnames. De kans bestaat dat situaties en het aanzien op een later tijdstip niet meer hetzelfde zijn. Beschouw de vindplaatsgegevens dan ook als richtlijnen die in mindere of meerdere mate veranderd kunnen zijn. Bepaal zo nodig vooraf aan de hand van kaarten of de beschreven situatie overeenkomt met de werkelijkheid.

Klik op 'De Maas in Nederland' om naar de hoofdpagina (terug) te gaan.

Tekst en foto's: Jan en Els Weertz
© De Belemniet