De Belemniet

Home

Onderwerpen

Producten

Excursiepunten

Contact

Links

Over ons

Sitemap

'Vulkanische' bronnetjes in de Eifel (Duitsland)

Deutsche Version Deutsche Version

Op verscheidene plaatsen in de Eifel komen bronnetjes met koolzuurhoudend mineraalwater voor. Om te ontdekken hoe dit water aan zijn bijzondere samenstelling komt, moeten we een kijkje in de bodem nemen. In die bodem bevindt zich grondwater dat via kloven en spleten in het rotsgesteente steeds verder in de diepte kan doordringen. Daar komt het in contact met opstijgend kooldioxide. Voor de oorsprong van dit kooldioxide moeten we gaan kijken bij gesmolten gesteente (magma) dat in het Eifelgebied op zo'n 100 - 150 kilometer diepte voorkomt. Dit magma stijgt omhoog maar koelt onderweg langzaam af. Bij dat afkoelen komt onder andere kooldioxide vrij. Als het grondwater en de kooldioxide met elkaar in contact komen, vermengen ze zich. Daarnaast lost ook een deel van de kooldioxide op in het water en ontstaat koolzuur. Dit koolzuur kan mineralen uit het gesteente in de bodem oplossen waardoor het water mineraalrijk wordt. Door de vermenging van water met kooldioxide is een soort water ontstaan dat een lager soortelijk gewicht heeft dan het kooldioxide-arme water in de omgeving. Het kan dan naar de oppervlakte opstijgen en zo ontstaan bronnetjes met koolzuurhoudend mineraalwater: 'Sauerbrunnen' en 'Mineralwasserquellen'. Vaak is de bodem bij die bronnetjes roodbruin gekleurd door geoxideerde (je zou kunnen zeggen 'geroeste') ijzerverbindingen uit het mineraalwater.

De Pferdebrunnen Sauerbrunnen Gees Steinborner Quelle Niederstadtfelder Quelle
De Pferdebrunnen Sauerbrunnen Gees Steinborner Quelle Niederstadtfelder Quelle

Locatie van enkele bronnetjes
Let op! Het water van de genoemde bronnetjes is lang niet altijd drinkbaar. Bij al deze bronnetjes is de kleuring (roodbruin) door geoxideerde ijzerverbindingen te zien.

De Römerbrunnen ligt even ten noorden van Wassenach, aan de L113. Parkeer net buiten het dorp bij de Tönissteinerstraße. Volg de veldweg die eerst parallel aan de L113 loopt en vervolgens naar rechts afbuigt. Na een paar honderd meter ligt bij de bosrand aan de rechterkant de bron. Het opstijgende kooldioxide is goed te zien; het maakt borrelende geluiden.

De Pferdebrunnen ligt iets verder dan de Römerbrunnen. Volg bij de Römerbrunnen bij de T-splitsing het pad naar rechts, eerst even door het bos en dan verder langs de bosrand. Na enige honderden meters ligt rechts van het pad de Pferdebrunnen. Ook deze bron borrelt. Het ijzer in het water is goed te ruiken.

Sauerbrunnen Gees: volg in Gees de Hauptstraße in oostelijke richting. Aan het eind van het dorp ligt links van de weg de brandweerkazerne. Volgens een houten bordje kunnen we achter de kazerne langs naar de bron lopen. Ook hier zien we kooldioxidebelletjes omhoog borrelen.

Steinborner Quelle: in het plaatsje Steinborn ligt het bronnetje op een pleintje op de hoek van Am Hippersbach en de Steinborner Straße. Het is een erg leuke bron om te zien. Boven de bron heeft men een kijkglas aangebracht waarin het kooldioxidehoudende water door de gasdruk in straaltjes omhoog spuit. Vlakbij de bron bevindt zich nog een putje waarin het water woest borrelt door opstijgend kooldioxide.

De Niederstadtfelder Quelle ligt ten zuiden van Niederstadtfeld net buiten het dorp aan de rechterkant van de L27. In het water van deze bron zit heel veel koolzuur. Tijdens ons bezoek komt een man met een rekje met flessen aanlopen. Als hij de flessen bij de bron vult, nodigt hij ons uit om ook eens te proeven. Het water blijkt heerlijk te smaken, het prikkelt op de tong.

(De bereikbaarheid van locaties kan in de loop der tijd veranderen.)
Tekst en foto's: Jan Weertz
© De Belemniet