De Belemniet

Home

Onderwerpen

Producten

Excursiepunten

Contact

Links

Over ons

Sitemap

Boeken

DE BELEMNIET brengt de volgende boeken onder uw aandacht.

Oudste Limburg uitverkocht
langs stenen erfenissen
steen voor steen

HET OUDSTE LIMBURG beschrijft een deel van de geologie van Zuid-Limburg op een niet te specialistische manier, waardoor het ook voor de geïnteresseerde leek een boeiend onderwerp is. Het boek bestaat uit een informatief en een praktisch deel.

In het eerste deel komen de geologische en landschappelijke aspecten van Zuid-Limburg aan de orde. Hier en daar wordt verwezen naar plaatsen waar de verschijnselen te vinden zijn. Steeds is er een samenhang tussen deze plekken en de periode of het onderwerp van het hoofdstuk. In het tweede deel staan de excursies centraal en kan men tijdens het volgen van de routes te maken krijgen met verschijnselen uit diverse geologische tijden. Al snel zal duidelijk worden hoe rijk Zuid-Limburg op geologisch gebied is!
96 pagina’s UITVERKOCHT - kijk voor tweedehands boeken in boekwinkels en op internet.

LANGS STENEN ERFENISSEN voert ons terug in de prehistorie. Europa ligt werkelijk bezaaid met ontelbare constructies uit de prehistorie, opgebouwd uit grote stenen. Ze zijn altijd omgeven geweest met een waas van geheimzinnigheid en voor sommigen stralen ze iets mystieks uit. In de afgelopen jaren bezocht Jan Weertz samen met zijn vrouw Els heel wat van die stenen erfenissen. Zelfs eeuwen na hun bouw oefenen die grote monumenten van keien nu nog steeds heel verschillende invloeden op de mens uit.
112 pagina’s (met 40 zwart-wit foto’s) UITVERKOCHT - kijk voor tweedehands boeken in boekwinkels en op internet.

STEEN VOOR STEEN kan leuke ideeën bieden voor één- en meerdaagse speurtochten naar stenen en gesteentes. Velen zien bij het bezoek aan een oude stad niet eens dat men daar voor de bouw diverse soorten steen heeft gebruikt. Wat is het voor steen? Waar komt hij vandaan? Welk stuk aardgeschiedenis schuilt erin? Hoe heeft dat soort steen het leven van nogal wat mensen beïnvloed? Stenen voeren je terug naar woeste vulkanen, kille ‘mergelgrotten’, het oerbestaan van de aarde, maar ook naar de geschiedenis van de mens. Jan Weertz laat in dit boek de stenen ‘steen voor steen’ aan het woord komen om hun verhaal te vertellen. Hij wil de lezer ertoe aanzetten, meer te willen weten en bekijken. De stenen en gesteentes die besproken worden, liggen allemaal in de BeNeLux en het aangrenzende deel van Duitsland.
96 pagina’s (met 22 zwart-wit foto’s) UITVERKOCHT - kijk voor tweedehands boeken in boekwinkels en op internet.

NIEUW SINDS 2022/2023

Naast de bovenstaande - uitverkochte - boeken heeft DE BELEMNIET tegenwoordig enkele boekjes die als pdf gratis gedownload kunnen worden. Klik daarvoor hieronder op de links of afbeeldingen.

boekje afzettingen Boven-Krijt Jan en Els Weertz krabsporenboekje steenstof als geneesmiddel jan en els weertz leidraad soorten krabsporen jan en els weertz van gebergte tot zand
Boekje/pdf over de afzettingen uit het Boven-Krijt in Zuid-Limburg. Deze pdf heeft 21 bladzijden met 40 afbeeldingen. Voor wie zich nog verder in deze materie wil verdiepen, is aan het eind een korte literatuurlijst toegevoegd. Klik hier of op de afbeelding op de pdf te openen/downloaden. Boekje/pdf  (30 bladzijden) over volksgeloof in de werking van steenpoeder dat men door afkrabben van bouwstenen uit bepaalde gebouwen  won. Klik hier of op de afbeelding om de pdf te openen/downloaden. Een leidraad aan de hand van foto's (39 bladzijden) bij de herkenning van krabsporen zoals die in het boekje 'krabsporen - steenpoeder als geneesmiddel?' beschreven worden.  Klik hier of op de afbeelding om de pdf te openen/downloaden. Het boekje zand: het afval van gebergten en rotsen  (17 bladzijden) gaat over herkomst, ontstaan en soorten van zand. Klik hier of op de afbeelding om de pdf te openen/downloaden.


© De Belemniet