De Belemniet

Home

Onderwerpen

Producten

Excursiepunten

Contact

Links

Over ons

Sitemap

Zand verzamelen

Ontstaan – herkomst – soortenrijkdom

Zand kom je werkelijk overal tegen. We weten allemaal wat zand is. Of toch niet …. … Want wat is zand eigenlijk? Zand is een materiaal dat bestaat uit kleine korreltjes en stukjes steen die in grootte variëren van 0,063 tot 2 millimeter. Zijn de stukjes nog kleiner dan hebben we met silt of – bij heel kleine stukjes – met klei te maken. Zijn de stukjes groter dan gaat het om grind. Maar in de praktijk blijkt dat het zand zelf ook weer een aantal variaties kent. Zo zijn er bijvoorbeeld grof zand en fijn zand. En ook komt onder andere grof zand met daarin wat grind voor. En in groeves waar grind en zand worden gewonnen, kunnen gemengde lagen van zand en grind tussen kleilagen voorkomen. De mogelijkheden zijn legio. 

zand verzamelen - soorten zand

En als je dan weet wat zand is, kun je je afvragen hoe dat zand nu precies ontstaat. En hoeveel soorten zand zijn er dan wel? Zand is er in allerlei soorten en maten. En die rijkdom aan verschillen is voor nogal wat mensen een drijfveer om zanden te gaan verzamelen. Soms gaat het dan daarbij alleen om het plezier van het verzamelen van al die soorten van allerlei plekken ter wereld. Maar het kan ook gaan om verzamelingen die voor serieus onderzoek worden aangelegd. 

zand verzamelen

Met de onderstaande pdf zal een soort middenweg bewandeld worden. We maken kennis met de wereld van het zand en ontdekken waar zand allemaal vandaan kan komen. Ook zullen we zien dat zanden meerdere levens kunnen hebben. En wie dan enthousiast is geworden en zich nog verder in zand wil gaan verdiepen, zal zien dat een hele wereld open gaat.

Jan Weertz - zand verzamelen

PDF ZAND

Klik hier (of op de afbeelding) om de pdf te openen en eventueel te downloaden

Tekst: Jan Weertz
Foto's: Jan en Els Weertz
© De Belemniet