De Belemniet

Home

Onderwerpen

Producten

Excursiepunten

Contact

Links

Over ons

Sitemap

Vuursteen als bekleding van maaltrommels

Deutsche Version Deutsche Version

Tijdens de vorige eeuw werd in België in de omgeving van Eben-Emael vuursteen verwerkt tot kleine rechthoekige stenen. Deze bekapte stenen werden overal in Europa en zelfs daar buiten afgezet om te gebruiken als bekleding van maaltrommels in de keramische en porseleinindustrie. De porseleinaarde (kaolien) daarin mocht namelijk niet met ijzer in aanraking komen want dat zou tot ongewenste verkleuringen kunnen leiden. 

vuursteen voor maaltrommels
Afbeelding 1. Vuursteen voor het vervaardigen van de rechthoekige stenen voor de maaltrommels (links). Het bekappen van de stenen met een stalen hamer (rechts).

In eerste instantie werd de vuursteen ondergronds gewonnen. Hiervoor werden vanuit de hellingen gangen en zijgangen gegraven. De hoofdgangen waren tot enkele meters breed en rond de twee meter hoog. Later werden de ondergrondse groeves verlaten en kreeg men vuursteen die vrij kwam bij het winnen van kalksteen in dagbouw die in de omgeving plaatsvond. Deze kalksteen werd (en wordt) gebruikt voor de fabricage van cement. 

vuursteen voor maaltrommels
Afbeelding 2. De bekapte vuurstenen, gereed voor transport.

De vuursteenbewerkers werkten onder vrij eenvoudige omstandigheden in golfplaten hutjes. Rond de jaren negentig van de vorige eeuw kwam aan de fabricage van de rechthoekige vuurstenen een eind. Tegenwoordig treft men in het gebied alleen nog het afval van deze vuursteenbewerking aan.  

Tekst en foto's: Jan Weertz

© De Belemniet