De Belemniet

Home

Onderwerpen

Producten

Excursiepunten

Contact

Links

Over ons

Sitemap

Dinosaurussporen in Duitsland

Deutsche Version Deutsche Version

Documentaires op televisie geven je vaak het idee dat je verre reizen moet ondernemen om versteende pootafdrukken van dinosaurussen te vinden. De werkelijkheid is gelukkig anders. Je hoeft heus niet naar Amerika, Azië of andere bijna onbereikbare oorden te gaan. Bij ons in Europa kom je ze op meerdere plaatsen tegen. En in feite kun je zelfs dicht bij huis blijven want ons buurland Duitsland heeft heel wat interessants te bieden.

Voor onze zoektocht naar de sporen van deze tot de verbeelding sprekende dieren uit het verre verleden, steken we op de A1 bij de Lutte de grens over. De autoweg gaat hier A30 heten. Niet ver voorbij Osnabrück verlaten we de A30 bij de afslag 25 Riemsloh. We gaan nu via de L83 in noordelijke richting en passeren Buer. Even voor we bij Barkhausen komen, parkeren we de auto rechts van de L83 op een grote parkeerplaats. Vanaf de grens hebben we nu zo'n 125 kilometer gereden. De afstand valt dus best mee. We steken de L83 over en lopen via een hellende weg naar een ongeveer 200 meter verderop gelegen oude groeve. In de schuine wand van deze groeve zijn de voetafdrukken van de dinosaurussen duidelijk te zien. Toen de dieren hier tijdens de geologische Juraperiode, ongeveer 150 miljoen jaar geleden rondliepen, hoefden ze echter niet bergop te gaan. De vlakte waar ze destijds op liepen, is pas later door gebergtevorming in het gebied schuin komen te staan. Daardoor staan de sporen nu in een schuine wand. Op deze plek zijn de sporen van maar liefst elf dinosaurussen ontdekt. De op de afdrukken van olifantenpoten lijkende sporen zijn afkomstig van grote planteneters die zich op vier poten voortbewogen. De drietenige afdrukken zijn gemaakt door roofdinosaurussen die op twee benen liepen.

We rijden nu weer terug naar de A30 en gaan verder in oostelijke richting. Bij Porta Westfalica verlaten we de snelweg en gaan verder over de B482 in de richting van Minden-Nienburg tot bij de afslag Loccum - Steinhuder Meer. Vanaf Loccum staat dan het Dinosaurierpark Münchenhagen met borden aangegeven. Het middelpunt van dit educatieve park wordt gevormd door een enorme hal waarin op de bodem grote aantallen sporen van dinosaurussen uit de Krijtperiode te zien zijn. Deze pootafdrukken zijn ongeveer 140 miljoen jaar oud. Ook hier hebben we met grote planteneters en roofdinosaurussen te maken. Rondom de hal bevindt zich een groot educatief park met onder andere natuurgetrouwe reconstructies van allerlei dinosaurussen die ooit op aarde rondliepen. Dit park is een echte aanrader.

Sporen van een plantenetende dinosaurus bij Barkhausen Sporen van een roofdinosaurus bij Barkhausen Sporen van een roofdinosaurus in Hannover Sporen van een roofdinosaurus in Rinteln
Sporen van een plantenetende dinosaurus bij Barkhausen Sporen van een roofdinosaurus bij Barkhausen Sporen van een roofdinosaurus in Hannover Sporen van een roofdinosaurus in Rinteln
                       
Later rijden we over de A30 verder naar Hannover want ook deze stad heeft iets bijzonders op het gebied van dinosaurussporen. In de Sophienstraße lopen we naar het ESCO-gebouw van de European Salt Company. Dit gebouw is bekleed met gevelplaten van zogenaamde Oberkirchner Sandstein. Deze zandsteen stamt uit het Onder-Krijt en is ongeveer 135 miljoen jaar oud. In de platen zijn weer pootafdrukken van een roofdinosaurus te zien. Dit is een wel erg vreemde plek om zulke sporen tegen te komen!

Ten zuidoosten van Porta Westfalica ligt het stadje Rinteln. Als we daar een bezoek aan brengen en we van de parkeergarage naar het centrum lopen, komen we in de Weserstraße langs een gebouw van de warenhuisketen Woolworth. Ook dit gebouw is bekleed met gevelplaten van Oberkirchner Sandstein. Wie weet, misschien is hier wel iets te vinden. We laten onze blik over de afzonderlijke gevelplaten dwalen. En ja hoor, zowel aan de achterkant als aan de zijkant vinden we pootafdrukken van zo'n drietenige roofdinosaurus. Hier wordt ons opnieuw duidelijk dat je voor sporen van deze bijzondere dieren uit het verre verleden echt niet zo ver van huis hoeft te gaan. Voor dinosaurussporen hoef je echt niet naar het andere einde van de wereld te reizen!

(De bereikbaarheid van locaties kan in de loop der tijd veranderen.)

Tekst en foto's: Jan Weertz

© De Belemniet